četvrtak, 15. siječnja 2015.

Srbi na tačkice u FBiH: Ima li ijednog izabranog srpskog poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH?!

"Obrene, treba mi Srba", rečenica je iz filma Pjera Žalice "Gori vatra" koja najbolje objašnjava novonastalu situaciju u Federaciji BiH.

Naime, dok se javnost iščuđava činjenici da jednostavno nema više od 13 jedva "nafatanih" Srba za formiranje kluba u Domu  naroda Parlamenta FBiH koji inače broji 17 delegata, niko još do sada ne priča o činjenici da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji broji 98 poslanika, praktično nema niti jednog izabranog poslanika srpske nacionalnosti, ili ako ima, to je nedovoljno koliko propisuje Izborni zakon, čije je izmjene u julu 2002. godine Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH usvojio Predstavnički dom PFBiH.



"Najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda biće zastupljeno u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine", glasio je tada dodati stav u Članu 10.1.

Podsjećanja radi, ovo usklađivanje Izbornog zakona vršeno je u skladu sa nametnutom odlukom Visokog predstavnika Wolfganga Petriča o konstitutivnosti naroda, u aprilu 2002. godine.

A danas, prostim uvidom u imena i prezimena izabranih federalnih poslanika, jasno je da se eventualno jedno ili ni jedno ime, uklapa u ono što bi asociralo na nečije srpsko porijeklo, što je u suprotnosti s "Petričevim amandmanima".

Bez licitiranja sa bilo čijim imenima i nečijim nacionalnim osjećajima, bez namjere da se izriču sudovi samo na osnovu imena i prezima, ipak se iz aviona vidi da u Predstavničkom domu Srba nema, a ako ima jedan ili dva, izvinite, nismo Vas prepoznali.

Međutim, manje ih je od četiri, a toliko je propisani minimum broja poslanika iz jednog konstitutivnog naroda, tačno onoliko koliko sada recimo fali Srba da se popuni nacionalni klub delegata u Domu naroda.

Poslanici i delegati srpske nacionalnosti izgleda da će se u budućnosti po federalnim strankama raspoređivati na tačkice, ili kupovati po 200 grama, kao u doba nestašica.

Slučaj poslanika Bosanske stranke (BOSS) Harisa Plehe i Rasima Smajića te Nermina Bjelaka iz Bosanskohercegovačke patriotske patije (BPS) u Skupštini Kantona Sarajevo, kojima je Centralna izborna komisija osporila da predstavljaju srpski narod u Domu naroda FBiH, s obzirom da su se na prošlim izborima izjasnili drugačije nego na posljednjim, samo je još jedan slučaj koji govori o hroničnom i sve više izraženijem nedostatku kadrova srpske nacionalnosti u FBiH, a i ako hoćete bilo koje druge nebošnjačke ili "nebosanske" nacionalnosti na području Kantona Sarajevo na primjer.

Interesantno, Pleho se upravo na Badnji dan preko medija odrekao srpstva negirajući da se stvarno tako izjasnio, potvrđujući činjenicu da se lažno izjasnio, te da će ostati kao poslanik u Skupštini KS u Klubu Srba. Bjelak je pak u medijima ustvrdio da je očigledan nedostatak Srba, ne odrekavši se doduše srpstva, ali ni islamske vjere niti bosanskog jezika.

Njih trojica, da su samo malo više unaprijed razmišljali, da su se na prošlim izborima izjasnili kao i na ovim, bili bi delegati u Klubu Srba Doma naroda PFBiH, pa bi se za ovaj mandat deficit Srba u organima FBiH donekle amortizovao.

Poslanici koji negiraju pripadnost jednom narodu javno, tako će u naredne 4 godine u Skupštini KS djelovati u Klubu koji pripada tom narodu.

Ove godine su iz Kantona Sarajevo, iz čije skupštine se bira 5 delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda PFBiH, izabrana njih tek dvojica, s obzirom da akcija Plehe, Smajića i Bjelaka da uskoče na tri upražnjena srpska mjesta, nije prošla.

Nakon Lokalnih izbora 2012. godine, iz 4 gradske sarajevske opštine izabrano je tek 5 od 6 potrebnih vijećnika srpske nacionalnosti koji se biraju u Gradsko vijeće.



Nije tajna da se srpski kadrovi u FBiH, a srpski i hrvatski u Sarajevu, suhim zlatom plaćaju.

Tako je famozna odluka o konstitivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH danas postala sve teže ispunjiva formalnost, pokazuje savremena federalna politička realnost, a sve češće modus operandi kako doći do toliko željene "guzovače", iliti relativno lagodnog života na budžetskim jaslama.

Kako će Predstavnički dom PFBiH uspjeti da postigne da makar minimalna 4 poslanika srpske nacionalnosti sjedi u klupama, nejasno je.

Ali jasno je jedno sigurno. Ko god se na sljedećim izborima prijavi kao Srbin ili Hrvat u Sarajevu, ili samo Srbin u Federaciji, najvjerovatnije ulazi u neki parlament, a možda i kao delegat pride na federalnom nivou, pa makar ne dobio nijedan glas.

Pripadnici izrazito većinskog naroda u jednoj sredini postali su u kadrovskim križaljkama i ispunjavanju "konstitutivnih" propisa, potpuno nekonkurentni, pa očito rješenje vide u drugačijem etničkom izjašnjavanju. Još ako je to izjašnjavanje tako deficitarno kao srpsko u Sarajevu, onda mu je zelena karta osigurana, socijalno, zdravstveno i redovna plata.

(Nezgodić)









Nema komentara:

Objavi komentar