petak, 11. ožujka 2011.

Jedan je 11. mart!

Eto baš jutros u 9 i 30, japanski ambasador u sarajevskom hotelu Bosnia imao je zakazano otvaranje regionalnog sajma o eko turizmu, sat-dva nakon razornog zemljotresa na sjeveroistoku njegove zemlje koji je smrtno uplašio svijet sa svojih 8, 9 Rihterove skale i 10 metarskim cunamijem. Istog dana, na sedam sati razlike u Sarajevu zatvara se Sajam općina i gradova Jugositočne Evrope – NEXPO, zbog čijeg je održavanja večerašnji nastup DJ Umeka premješten iz hale „Huan Antonio Smnaran“ u Centar za djecu i omladinu gdje bi Uroš Umek trebao predstaviti svoju novu stvarku „Sarajevo“.

Prije 74 godine rođen je proglašeni, a potom poništeni general Armije BiH Jovan Divjak, koji trenutno boravi u Beču, gdje čeka izručenje BiH. Prije 8 godina na današnji dan ubijen je srpski premijer Zoran Đinđić, a Slobodan Milošević umro prije 5 godina.
Na današnji dan, iako ovo nije tekst iz rubrike „Na današnji dan“, oslobođena je Srebrenica 1945. godine, kako to historija bilježi da je „srebrenički partizanski odred, nakon mnogobrojnih pokušaja, uspio da tog dana oslobodi Srebrenicu od Crne legije - ustaške milicije“.

Zapovjednik UNPROFORA Phillipe Morillon je 11. marta 1993. godine ušao u Srebrenicu kako bi navodno sa vojnim snagama na terenu isposlovao neko primirje. U toj višednevnoj posjeti, prilikom obraćanja žiteljima na mjesnom trgu, izgovorio je „Vi ste sada pod zaštitom UN-a. Ja vas neću napustiti''!.
Jutros rano, prije zemljotresa iz četverodnevne posjete Japanu, otputovao je aktualni srpski predjednik Boris Tadić, dok je prošle godine, na današnji dan Londonski sud odlučivao o zahtjevu za puštanje Ejupa Ganića.
New York Times je 1997. objavio priču o logoru Čelebići, a isti dan je pepeo kreatora Zvjezdanih staza Genea Rodenberrya ispaljen u svemir. Za danas je pak bilo zakazano izjašnjenje Zorana Kušića za zločine u Srebrenici.

Prošle godine je u intervjuu za BIRN, objavljenim na današnji dan predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson obećao da će se „najtraženijim bjeguncima suditi u Haagu“. Isti taj sud osnovan je 2003. godine na današnji dan.
Prošle godine u Sarajevu je na današnji dan počeo seminar „Priprema za proces pristupanja EU", dok se danas javnost u Sarajevu uglavnom zgražava zemljotresom i sinoćnjim Dodikovim intervjuom u emisiji Pečat na RTRS.-u

Danas su iz Ministarstva sigurnosti priopćili novost iz jučerašnjeg pisma generalnog tajnika Interpola, kako ne postoji raspisana potjernica za Divjakom, niti se on nalazi u registru Interpolovih baza podataka, dok je delegacija Velikog orijenta Francuske došla u pohod Srbiji izreći podršku njenom ulasku u EU.

U magazinu Dani su u u broju od 12 marta 1999. godine otkrili kako je odluka o skraćivanju zatvorske kazne osuđenim bivšim vojnicima trebala biti objavljena u Službenim novinama FBiH na Dan državnosti BiH, 25. novembra 1998. godine, ali da je „iz nekog volšebnog razloga odluka objavljena tek 11. marta 1999. godine“, dodajući kako o svemu podrobnije treba ispitati između ostalog i nadležnog Ejupa Ganića, koji ih je, navodi list i pomilovao.

U Beču, danas je održan protestni miting „Međunarodni krivični tribunal bivšu Jugoslaviju-kriminalno oruđe pod okriljem UN-a", a na današnji dan 1991. godine, iako ovo nije tekst iz rubrike „Na današnji dan“, SPS-ovci su na beogradskom Ušću organizirali kontramiting kao odgovor na opozicijske proteste od 9. marta 1991. kojom prilikom je tadašnji kontraš, ministar industrije Srbije Dušan Matković pozvao kontramitingaše sa Ušća da se obračunaju sa „huliganima na Terazijama“.

Danas je proradio i najveći indonezijski vulkan na lokaciji Monado, a Japanci broje mrtve dok se svijet divi njihovoj staloženosti i organiziranosti.
Današnji datum i događaji koji su se zbili baš danas mnogima su šlagvort za priču o početku kraja svijeta, a ima ih, i glasni su jako, da će se to desiti 21. maja ove godine, te onih isto glasnih koji misle da će to biti 21. decembra 2012. godine.

Iako ovo nije tekst iz rubrike „Na današnji dan“ spomenimo i da je ostalo još 295 dana do kraja 2011. godine, da je 1985. Gorbachov postao sovjetski predsjednik, onaj posljednji sjećamo se, da je počeo američki građanski rat i da je iste te 1861. godine usvojen Ustav konfederalne Amerike, da je američki predsjednik Franklin delano Roosevelt potpisao je 1941. godine akt Lance-Lease kojim i pored načelne nautralnosti SAD ipak isporučuju vojne i druge zalihe saveznicima u Evropi.

Mogli bi zaista ovako dugo nabrajati i natezati neki provizorni kontekst današnjeg dana, riskirati da se u ovim napetim trenucima bude optužen za blasfemiju, nepoštovanje ili Bog te pita šta još.
Stat ćemo zagonetno, na vrijeme i ostaviti da ovaj tekstuljak bude tek nategnuti zbroj, možda pogrešno kontekstuiranih ili namjerno, možda maliciozno zbrčkanih događaja koji su se zbili na današnji dan. Sigurno je da svaki datum u godini ima mnoštvo događaja koje bi se na prvi pogled dokonom piskaralu učinili interesantnim za daljnje manipuliranje, i da su mnogi događaji opravdano ili neopravdano ovdje preskočeni, ali se ne može oteti utisku da je 11. mart nekako morao biti zabilježen, valjda zbog simbolike probranih i kontekstuiranih događaja, bosanskohercegovačke, balkanske i svjetske zbilje.



Nema komentara:

Objavi komentar